La prima vedere, lucrurile sunt cât se poate de simple: văzut, plăcut, cumpărat! În realitate, trebuie să știți că există câteva lucruri extrem de importante care complică achiziția unui teren, dar care va scutesc de surprize neplăcute ulterior.
Locația-zona
Este bine să știm, încă de la început, ce destinație vom da terenului. Dacă dorim să cumpărăm un teren, doar că o alternativă la depozitele bancare, locația este esențială.
Înainte de orice altceva, trebuie să aflăm zonele în care evoluția prețurilor va păstra un trend ascendent. Din fericire, în jurul capitalei mai există zone cu o bună evoluție a prețurilor, în ultimii doi ani.
Utilități
Dacă achiziționarea unui teren are drept scop construirea unui imobil de birouri sau costruirea unei case, alături de locație, un alt element, esențial de urmărit, îl reprezintă planul de rețele, cu utilitățile aferente. De fapt, toate aceste elemente se vor reflectă în prețul terenului. Un teren fără utilități, într-o zona mărginașă, fără infrastructură, va avea un preț pe măsură lipsurilor. Toate aceste lipsuri reprezintă viitoare investiții (cheltuieli), pe care trebuie să le luați în calcul.
Certificatul de Urbanism
Cu toate că legea nu va obligă că la achiziționarea unui teren să solocitati un Certificat de Urbanism, este bine să știți ce înseamnă acest lucru. Certificatul de Urbanism are două articole importante: regimul juridic și regimul tehnic.
PUG, POT, CUT
Regimul tehnic definește, de regulă, cei trei parametrii prevăzuți în Planul Urbanistic General - PUG: Regimul de Înălțime, Procentul de Ocupare al Terenului - POT și Coeficientul de Utilizare al Terenului - CUT.
PUZ
În situația ideală parcelă pe care o doriți dvs. face parte dintr-o zona pentru care a fost elaborat și aprobat un PUZ (Plan de Urbanism Zonal).Vânzarea unei astfel de parcele pentru care a fost eliberat un Certificat de Urbanism în vederea vânzării, va poate conferi protecție maximă din punct de vedere tehnic și evitați neplăcerile care pot să apară, enumerate mai jos.
Vecinii, deschiderile, trotuarele, drumurile de servitute
Țineți cont și de alte limitări de construcție în zona respectivă că de exemplu ce spațiu trebuie să lași față de vecini. Ce deschidere minimă trebuie să aibă terenul la stradă.
Dacă doriți să cumpărați teren într-o zona în care nu sunt foarte multe construcții și unde nu există încă străzi și trotuare asfaltate, faceți un drum la primărie și întrebați dacă trebuie lăsat spațiu pentru trotuar. Va puteți trezi că trebuie să retrageți gardul 2 metri, pentru trotuar, atunci când se va face, și va strică toate planurile.
Dacă terenul este lipit de terenul altui proprietar fără că între ele să existe stradă, vânzătorul trebuie să lase drum de acces, o fâșie de-a lungul terenului. Să nu va treziți că un alt vecin are drept de servitute chiar pe terenul Dvs.
Conductele de utilități ce traversează un teren și liniile electrice
Obligatoriu verificăți dacă pe sub teren nu trec conducte de gaz (se verifica la gaze) sau dacă nu au existat înainte alte construcții care e posibil să fi afectat structura solului. În cazul în care terenul este subtraversat de conducte de gaz nu aveți dreptul de a construi nimic pe un perimetru destul de mare, deși terenul este intravilan. Legislația prevede că în apropierea unei conducte de transport al gazelor naturale de înalta presiune să nu se construiască locuințe la o distanță mai mică de 50 de metri, iar pentru cele de joasă presiune la o distanță de 5 metri. Deci este mai simplu și mai sigur pentru cumpărător dacă există un PUZ pentru terenul respectiv. De obicei există un Certificat de Urbanism dar nu există un PUZ, ceea ce înseamnă că nu s-a cerut avizul Transgaz sau Distrigaz privind inexistentă vre-unei conducte ce ar putea traversa terenul. Atenție, Extrasul de carte funciară, va oferă doar informații legate de tipul de teren (de ex. intravilan) și că nu este grevat de sarcini, deci nu va oferă nicio garanție privind restricțiile de construire.
Nu este recomandată cumpărarea unui teren în apropierea liniilor electrice de mare tensiune. Este posibil că sănătatea omului să fie influențată de câmpurile magnetice ce însoțesc aceste linii de curent electric și deasemenea este foarte posibil să nu primiți autorizație de construcție.
Terenul este recomandat să fie pe o suprafață plană sau situat într-un punct mai înalt. Să nu fie în vale pentru că probabil vei avea probleme cu inundațiile. Puteți totuși înainte să faceți și niște teste de sol de specialitate care să va asigure că puteți construi exact ceea ce va doriți.
Actele juridice
Trecând peste restricțiile de ordin tehnic va recomandăm să aveți mare grijă și la cele de ordin juridic. Puteți evita eventualele probleme viitoare apelând la sfaturile unor specialiști, agenții imobiliare, avocați și notari.